Tips en Trucks

Tips en trucks voor het houtbranden.

De snelheid waarmee de brandpunt over het hout wordt gebracht is bepalend voor het donker worden van de gebrande lijn. De brandpunt moet gewoon over het hout strelen. Een soepele, vloeiende slag zal leiden tot een lichte tot middelzware brandplekken. Een langzame slag zal leiden tot een donkerbruine kleur.
Houdt de punt van de brandpunt zo schoon mogelijk. Tijdens het branden hoopt zich koolstof op op de plek waar de brandpunt het hout raakt, waardoor het branden niet meer zo goed gaat als wanneer de punt schoon is. Reinig uw tip regelmatig onder het branden door deze te bewerken met een metalen borsteltje of deze langs een fijn schuurpapiertje te halen.

Als u een variabel instelbare brander heeft, gebruik deze  dan zo laag mogelijk, maar wel zodanig dat het branden nog goed gaat voor elk gebied. U kunt altijd  een gebied donkerder maken. Het is een stuk moeilijker om een werkstuk lichter te maken.

Voor branders met slechts een constante temperatuur geldt het volgende; Gebruik het apparaat zodra het begint op te warmen voor de zeer lichtte gebieden van het project. Als het gereedschap  zijn uiteindelijke temperatuur bereikt, verplaats dan de punt naar de donkere gebieden.
Trek alleen de hoofdlijnen over met behulp van carbonpaier ( geen blauw of groen maar zwart) die je bij het branden nodig hebt op het hout. Als je alle lijntjes van het voorbeeld overtrekt, dan zul je naderhand zien, dat er potlood of carbonlijntjes nog te zien zijn. Lijnen van potlood of carbon kun je nadien slecht verwijderen als het project is voltooid.
Werk het  ontwerp van de achtergrond naar de voorgrond, als dat mogelijk is. Het is makkelijker om op de voorgrond te branden over een achtergrond gebied.
Verdeel elk te branden gebied in lagen, en werk van lichte tonen naar de donkere tonen.

Schaduw aanbrengen geeft een  3 D effect aan je werkstuk en geeft veel meer voldoening als het werkstuk klaar is. Het makkelijkste om schaduw aan te brengen is om gebruik te maken van een soldeerbrandertje bijv: de portasol http://www.sutacelot.nl/portasol_superpro_125_kit.htm

Het aantal fijn gebrande lijnen die je plaatst in een gebied bepaalt of het donker of licht wordt. Hoe meer lijnen die je brandt, des te donkerder  zal het gebied worden.
Oefen in het creëren van veel toonaarden, lijn patronen, en textuur patronen als je kunt op een stuk  berken multiplex. Gebruik dit board als een referentie tijdens het branden.

Wilt u een tekst branden, dan is het eenvoudigste om de tekst in het gewenste lettertype  in WP op de PC te zetten. Vervolgens de gewenste letter grootte aanpassen. Deze kan men groter maken door in het vakje dat het lettertype aangeeft een getal in te voeren en dan de tekst selecteren (zwart maken) en vervolgens op enter te drukken, waardoor de tekst dan vergroot wordt in de gewenste afmeting. Dan de tekst uitprinten en overbrengen op het hout, waarna men deze kan branden. Betreffen het dikke letters dan dient het aanbeveling om eerst de rand van de letter te branden en daarna deze op te vullen. Men krijgt dan een mooie strakke letter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>